< Předchozí výpisek Zpět na výpis látekNásledující výpisek >Dýchací soustavaPřeměny látek - metabolismusBiologie

Trávicí soustava

Trávicí soustava

·         Příjem a zpracování potravy, vstřebávání (mechanické- pomocí žvýkání- využívají se k tomu zuby + chemické- pomocí enzymů)

·         Složení potravy: tuky, bílkoviny, sacharidy, minerální látky, vitaminy, voda

·         žaludek- HCl, enzym, pepsinogen

·         Obraný reflex- zvracení

·         Části TS = dutina ústní (zuby, dásně, tváře, jazyk, slinné žlázy), hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, konečník končící řitním otvorem

·         Trávení je rozštěpení makromolekulárních látek na malé molekuly působením enzymů, aby v tenkém střevě prošly

·         Vstřebávání (=resorpce) -> přestup malých molekul v tenkém střevě do krve a do mízy

·         Činnost TS->(pohyb potravy, redukce enzymů)- řídí mozek (nervová soustava) a hormony

Dutina ústní

1.       je ohraničená: patro, rty, tváře

2.       funkce: příjem potravy, promíchání se slinami, mechanické + chemické zpracování

3.       Zuby: mléčné, trvalé -> ústní dutina se dělí na 4 kvadranty. (I. = II. = III. = IV. -> 2 řezáky, špičák=trháky,2 třenové zuby, 2-3 stoličky -> ta třetí -> zub moudrosti)

4.       Peristaltická vlna- pohyb potravy do jícnu a dále

5.       Max. 32 dospělých zubů, mléčný chrup jen 20 (2 řezáky, 1 špičák, 2 stoličky)

6.       Složení zubu -> Korunka, krček, kořeny. Povrch zubu je tvořen zubní sklovinou, pod tím je zubovina, a výplň zubu tvoří zubní dřeň. Zub je vyživován i inervován-> prochází jim nervy i cévy.

7.       Onemocnění: kaz, zánět zubu, zubní kámen (vápník, který se usazuje na zubní sklovině)-> dá se to odstranit, parodontóza (krvácení dásní ->vyklání zubů -> vypadávání zubů -> náhradní zuby)

8.       3 páry slinných žláz -> příušní, podčelistní, podjazyková

9.       Složení slin -> 99 % voda, 1 % sůl, bílkoviny (mucin= ochrana trávicího traktu zevnitř), ve slinách enzym- ptyalin. V průměru za den 1.5 l slin.

10.   Význam ptyalinu-> patří mezi enzymy-> amylázy. Význam-> štěpí škrob na jednodušší disacharid (maltóza)

11.   Jazyk= svalový orgán, funkce – polykání, žvýkání, sání, řeč, chuť, hmatová a teplotní citlivost

12.   Tvrdé patro -> kostěný podklad + sliznice (u zubů přechází v dáseň)

13.   Měkké patro-> uzavírá nosohltan při polykání a dutinu ústní při dýchání, dvě řasy, uprostřed čípek, patrové mandle

Pohyb potravy, hltan, jícen

-          polykání- částečně pod kontrolou vůle, řetěz reflexů, zahájen podrážděním kořene jazyka, nevybavuje se v bezvědomí

-          Hrtanová příklopka- brání vstupu potravy do hrtanu -> zastaví se dýchání -> potrava z hltanu do jícnu

-          Peristaltické pohyby- tlaková vlna postupující trávicí trubicí, která posouvá její obsah

-          Hltan- nosohltan (spojnice hltanu s nosní dutinou) +střední část (kříží se dýchací a polykací cesty) + dolní část (vchod do hrtanu-hrtanová příklopka)

-          Jícen- svalová trubice, dlouhá +/- 25 cm, průměr 1,5 cm)

ŽALUDEK

1.       Žaludek slouží jako zásobník právě přijaté potravy a místo, kde se potrava upravuje v tráveninu (potrava částečně natrávená) před vstupem do tenkého střeva.

2.       Svalnatý vak o objemu 2-3 litry

3.       Funkce- trávení + vstřebávání (Ne živiny, ale např. léky)

4.       Uvnitř žaludku-žaludeční šťáva

5.       Složení žaludečních šťáv-pepsinogen, HCl

6.       Význam pepsinogenu- Přeměňuje se na pepsin -> pepsin štěpí bílkoviny

7.       Význam HCl- mění pepsinogen, ničí bakterie + usnadňuje trávení masa

8.       Trávenina se z žaludku posouvá do dvanáctníku (měří 12 palců) = 1. část tenkého střeva

9.       Části žaludku- česlo, klenba, tělo vrátník

10.   Zvracení= obraný reflex, přechází mu nevolnost = nausea

11.   Význam zvracení -. odstraní z těla nežádoucí látky

12.   Žaludek- chráněn hlenem. Při žaludečních vředech- narušena vrstva hlenu. Možné úmrtí.

Tenké střevo

1.       Měří 3-5 m, šířka3-3.5 cm

2.       Funkce- dochází zde k trávení + hlavní funkce vstřebávání

3.       Části tenkého střeva- dvanáctník, lačník, kyčelník

4.       Sliznice tenkého střeva má velkou plochu (40-300 m2) díky tomu, že obsahuje klky, mikroklky

5.       Probíhají zde pohyby peristaltické (posun) a segmentační (promíchávání obsahu)

6.       Do dvanáctníku ústí žlázy, slinivka břišní a játra

Slinivka břišní (pankreas)

-          Žláza pod žaludkem, která je nezbytná pro život

-          Obsahuje část endokrinní (Langerhansovy ostrůvky, 2-3 % hmotnosti), kde vznikají hormony inzulín a glukagon).

-          V exokrinní části (vnnější sekrece) vznikají šťávy, které jsou vylučovány do dvanáctníku

Játra

-          jaterní buňky produkují žluč(250-1000 ml/den), která je žlučovodem odváděna do dvanáctníku.

-          U člověka se žluč shromažďuje ve žlučníku.

-          Žluč obsahuje žlučová barviva (bilirubin – vzniká rozpadem hemoglobinu, způsobuje zbarvení žlutohnědé moči)+ urobilinogen – způsobuje zbarvení stolice) a soli žlučových kyselin)

-          Žloutenka- ucpání žlučovodů -> žlučová barviva se hromadí v krvi -> žluté zabarvení kůže

Trávení a vstřebávání v tenkém střevě

-          Tráví se zde sacharidy, bílkoviny a tuky.

-          Trávení umožňují enzymy

-          Šťávy slinivky břišní obsahují:

o    trypsinogen (aktivován na tripsyn)- trávení bílkovin

o    amylázy- štěpení sacharidů

o    lipázy- štěpení tuků

-          Střevní šťáva obsahuje:

o    erepsin- dokončuje štěpení bílkovin

o    lipázy- dokončuje štěpení tuků

o    sacharázu, laktázu, maltázu,… - dokončují štěpení sacharidů

-          Vstřebávání= přechod látek střevní sliznice do krve a lymfy, krev s živinami jde vrátnicovou žilou do jater

Sacharidy

-          polysacharid škrob je štěpen slinnou amylázou -> amylázou slinivky brišní na disacharid maltózu -> ta se v tenkém střevě štěpí na dvě molekuly glukózy ->vstřebá se do krve

-          disacharid sacharóza se štěpí na fruktózu a glukózu

-          disacharid laktóza se štěpí na galaktózu a glukózu

-          polysacharid celulózu rozkládají bakterie v tlustém sstřevě, kterých je málo -> nedokonalé trávení

Bílkoviny

-          v žaludku je natráví pepsin a ve slinivce břišní enzymy na peptidy

-          peptidy rozloží enzymy slinivky břišní a tenkého střeva na aminokyseliny -> vstřebají se do krve

Lipidy

-          lipázy slinivky břišní tráví triacylglyceroly (=tuky) na glycerol a mastné kyseliny

-          tuky jsou ve vodě ve formě tukových kapének -> trávení je pomalé

Tlusté střevo

1.       Trubice dlouhá 11m a široká 5-7 cm

2.       Jeho funkce- dokončení trávení, vstřebávání, zahuštění nestrávených zbytků

3.       Části tlustého střeva- slepé střevo (výběžek-apendix), tračník(vzestupný, příčný, sestupný)

4.       Defekační reflex- vyprázdnění tlustého střeva (fungují svaly konečníku, břišní lis + povolení svěračů)

-          Obsah stolice- nestrávené a nestravitelné zbytky, voda, žluč, barviva, hlen, bakterie, trávicí šťávy, …

-          Řitní otvor- zakončení TS, dva kruhové svěrače- vnitřní(hladké svalstvo) + vnější (příčně pruhované svaly)

-          Je zde hustá žilní pleteň (rozšíření -> hemeroidy)

Průchod potravy trávicí trubicí:

-          Závisí na množství a složení potravy

-          žaludek +/- 1-4 hod, tenké střevo +/- 2-5 hodin, tlusté střevo 8-12, do konečníku za 18-20

Onemocnění žaludku a střev:

-          Peptidické vředy-žaludeční vřed-> vznikají ve dvanáctníku nebo v žaludku. Dojde k narušení sliznice uvnitř a dochází k narušení ochranné vrstvy. HCl nebo žaludeční šťávy se dostanou do střev. Špatná strava

-          Zácpa-Ucpání střeva

-          Průjem- Potrava prochází rychle střevem. Příčina- bakterie, infekce.

-          Salmonelóza-Bakteriální onemocnění, potrava je málo tepelně upravená

-          Parazité- roupi, škrkavky, tasemnice, motolice, svalovec

-          Bakteriální infekce- tyfus, cholera

Játra = hepar

-          Největší žláza TS (1,5 kg), vpravo pod bránicí, nezbytná pro život (centrum metabolických pochodů).

-          Stavba- 2 větší a 2 menší laloky + jaterní branka (vazivová přepážka)

-          V oblasti jaterní branky do jater vstupuje vrátnicová žíla (80% krve, z TS) a jaterní tepna (20% krve, z břišní aorty)

-          Z jater vystupuje jaterní žíla (ústí do dolní duté žíly) a žlučovod

-          Jaterní lalůček = základní stavební a funkční jednostka jater, 1 – 2 mm, je z jaterních buněk

Funkce jater:

1.       Pochody látkové přeměny

-          z monosacharidů zde vzniká glykogen (ukládání zásob)

-          uvolňuje se glukóza

-          deaminace aminokyselin, tvorba močoviny a žlučových solí

-          metabolismus mastných kyselin

-          ukládání tuků a vitamínů (A, D, E, K)

2.       Pochody související s funkcí krve

-          rozpad hemoglobinu na bilirubin

-          tvorba krevních bílkovin- albuminy, globuliny, protrombin, fibrinogen

-          deaktivace hormonů

3.       Detoxikace

-          přeměna a odstranění látek, které organismus nepotřebuje (např. léky)

4.       Termoregulace

-          teplo uvolněné při metabolismu (játra- nejteplejší orgán)

Onemocnění jater

-          Hepatitida-zánět jater = nepřesně žloutenka-> projevuje se zežloutnutím ->  příčiny: viry A nebo B (C), alkohol, alergie na farmaka

typy a prevence: A- dodržení hygienických zásad, B- šíří se krevní cestou

-          Jaterní cirhóza-dochází k zániku jaterních buněk, tvrdnutí jater

-          Žloutenka-zvýšená hladinu žlučového barviva bilirubinu v krvi.

-          Rakovina žaludku, tlustého střeva




Přidal: sisjerry 1. 11. 2011
Zobrazit podrobnosti

Podrobnosti

Počet slov: 2622
Zhlédnuto: 3702 krát
< Předchozí výpisek Zpět na výpis látekNásledující výpisek >Dýchací soustavaPřeměny látek - metabolismusBiologie