= biochemické přeměny látek doprovázené přeměnami energie
Metabolismus = látkový + energetický
- Složky metabolismu= anabolismus (syntéza složitějších látek) + katabolismus (štěpení)
- Schopnost přeměňovat jeden typ látek v jiný (sacharidy na tuky, bílkoviny na sacharidy a tuky, nelze tuky na sacharidy)
- Esenciální aminokyseliny =
Metabolismus sacharidů
- monosacharid glukóza = pohotový zdroj energie (důležitá pro funkci mozku)
1. Zdroje glukózy v krvi-
2. Glukóza je oxidována )Krebsův cyklus, dýchací řetězec) na
3. V játrech a ve svalech se glukóza při nadbytku mění na
4. V játrech v tukových tkáních se glukóza při nadbytku mění na
Metabolismus tuků
- Základem jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu (triacylglyceroly) – v lymfě jako tukové kapénky
- Mastné kyseliny = pohotový zdroj energie
- Zdroje tuků v krvi-
- Význam tuků- energetická rezerva (JOJO efekt), tepelná izolace, vitamíny rozpustné v tucích
- U mužů tuk tvoří 15% tělesné hmotnosti, u žen 20-25%
Metabolismus bílkovin
- Jsou složené z 20 druhů aminokyselin
- Zdroje aminokyselin v krvi- ze střeva, z jater
- Deaminací aminokyselin v játrech vzniká amoniak (Ornitinový cyklus) -> vzniká močovina-> ledviny-> ven z těla
- Vzniklé organické kyseliny se zapojí do energetického metabolismu (Krebsův cyklus, dýchací řetězec) -> vzniká oxid uhličitý + voda + energie
- Aminokyseliny ve svalech- k tvorbě bílkovin
Výživa
- výživa (tuky, bílkoviny, sacharidy) + vitamíny + minerální látky + voda
- skladba živin- 50 – 60% sacharidy, 15% bílkoviny, 20 – 40% tuky
- potřeba živin – závisí na věku, fyziologickém stavu, druhu zaměstnání
- energetická hodnota – 1g sacharidů = 17 kJ, 1g tuků = 39kJ, 1g bílkovin=17kJ
Sacharidy
- Význam –
- Zdroje –
Bílkoviny
- Význam – zdroj aminokyselin, funkce – stavební, transportní, regulační, zdroj energie
- Zdroje – luštěniny
Lipidy
- Význam – funkce stavební, jsou zde rozpustné vitamíny (ADEK)
- Zdroje – energie, termoizolace
Vitamíny
- Význam – součást enzymů
- Zdroje – ovoce, zelenina, obiloviny, játra, rybí tuk, maso, ….
- Někdy jsou přijímány jako provitamíny (vitamín A – karoten, vitamín D – ergosterol)
- Zvýšená spotřeba vitamínů – v období růstu, nemoci, těhotenství, při zátěži, u kuřáků, ve znečištěném ŽP, …
- Dělení – rozpustné ve vodě (C, B, H), rozpustné v tucích (A, D, E, K)
- Poruchy:
o avitaminóza- hluboký nedostatek vitamínu (kurděje – vitamín C, beri-beri – vitamín B1)
o hypovitaminóza-nedostatek vitamínu (únava, snížená odolnost – vitamín C, B1, B2, …)
o hypervitaminóza- nadbytek vitamínů (A, D, K, …)
Minerální látky
- Význam – složky tělních tkání
- Příklady nejdůležitějších minerálních látek –
- Toxické minerální látky – sloučeniny PB, Hg, Cd, As
Voda
- Nezbytná pro život (člověk bez vody vydrží jen několik dní)
- Význam – rozpouštědlo, termoregulace, reakční prostředí, transport látek
Vláknina
= různé polysacharidy (celulóza, hemicelulóza, pektiny, chitin z hub) a bílkoviny (kolagen)
- nestravitelná, nutná pro správnou funkci TS, váže na sebe některé těžké kovy, cholesterol, …
- Zdroje – zelenina, ovoce, luštěniny, houby, celozrnné výrobky, …
Poruchy v příjmu potravy
- Mentální anorexie = psychologická porucha, odmítání potravy, obava před tloustnutím
è zácpa, hubnutí, ztráta hmotnosti
- Bulimie = nezřízená chuť k jídlu -> snaha překonat stres
è časté vyvolávání zvracení + projímadla
- Otylost (Obezita) = nadměrně vysoký příjem potravy
è může být dána i geneticky nebo štítnou žlázou