Vlci

Díky své přizpůsobivosti a inteligenci je vlk stále nejrozšířenějším zvířetem na Zemi. Jelikož je vlk eurybarní organismus může žít skoro v jakémkoliv prostředí. Vlci se dělí na dva druhy vlk červený, který se dnes vyskytuje jen v pouštích jihovýchodní Ameriky a vlk šedý, který je pořád rozšířen na území Kanady, Aljašky, východní Evropy, Skandinávie, Ruska, Středního východu, střední Asie a Sibiře. Vyskytuje se v mnoha prostorových nikách - od plání a lesů v nížinách přes drsná pohoří a vyprahlé polopouště až poledovou arktickou oblast. Existuje několik druhů vlka šedého: vlk polární, lesní vlk, vlk severoamerických lesů, stepní vlk, vlk žijící v pouštích Asie a vlk obecný. Vlci většinou žijí ve společenstvu(smečce), ikdyž někdy se toulají sami a pokouší se další smečku založit. V létě jsou jejich potravou především ptáci, žáby, brouci a dokonce i ovoce a lišejníky, nepohrdnou ani mršinou. Jakákoliv potrava je dobrá, ale je-li vlk donucen něco si olovit, vybere si co největší kořist. Když už má energii na lov vynaložit, musí jeho kořist stát za to úsilí. Osamělý vlk se vrhá většinou na ovce, nebo menší jeleny, ale celá smečka si klidně uloví losa vážícího přes 500 kg, sám vlk váží 12-80kg. Vlci jsou sice predátoři, ale silní a zdraví jedinci se jich nemusí většinou bát. Vlci se totiž vrhají hlavně na mladé, slabé nebo poraněné jedince, proto se při lovu snaží stádo vyplašit, čímž pak rozliší slabé od silných. Pokud zvíře uloví, první žere vůdčí samec. Během svého života musí vlci soupeřit s člověkem a v tomto boji viditelně prohrávají.



Přidal: sheeni 19. 5. 2011
Zobrazit podrobnosti

Podrobnosti

Počet slov: 256
Zhlédnuto: 2458 krát