Biotechnologie
BIOTECHNOLOGIE
průmyslové výroby s mikroorganismy
geneticky modfikované organismy (GMO) : transgenní = cizího, cisgenní = z biologicky příbuzného
PIVOVARNICTVÍ
výroba sladu : ječmen – naklíčení (vznik enzymů), vedlejší produkt - „sladový květ“ - klíčky, vitamin E
varna: slad s vodou, cíl – extrakt => rmutování, extrakce škrobu ze sladu; filtrace – produkty : sladina – enzymy štěpí škrob na maltózu, mláto; zahřívání
var s chmelem : uvolňují se hořčiny, alkaloidy (humulin) => mladina, ve varně – základ koncentrace
dále se přidají kvasnice, cylindrokonické tanky - bouřlivé kvašení a dokvašování
sklep – zrání – desítka 3 týdny, dvanáctka – 2 měsíce
pasterizace = filtrace
stáčení – sud, flaška
druhy: výčepní, ležák, speciál, černé (karamel), diapivo (hluboké kvašení), pito
alkohol – obsah – 4-5 %
složení: alkohol, CO2
VÝROBA OCTA
substrát melasa z cukrovaru
acetolakter bukové
hobliny
=> aerobní děj
ocet = 8% CHCOOH + karamel
vinný, jablečný
oxidace mošen CH3CH2OH-> CH3COOH
VÝROBA KYSELINY SÍROVÉ
největší výroba na světě
melasa
mikroorganismus – plíseň – aspergillus niger
A) srážení vápenným mlékem Ca (OH)2 : vznikne citron vápenatý
B) oddělování
C) uvolnění kyseliny citrónové kyselinou sírovou
D) krystaliazce
použití: nápoje, nanuky, žvýkačky, konzervy, džemy, jar, prací prášek, parfémy