Biotechnologie

BIOTECHNOLOGIE

  • průmyslové výroby s mikroorganismy
  • geneticky modfikované organismy (GMO) : transgenní = cizího, cisgenní = z biologicky příbuzného
  •  

    PIVOVARNICTVÍ

  • výroba sladu : ječmen – naklíčení (vznik enzymů), vedlejší produkt - „sladový květ“ - klíčky, vitamin E
  • varna: slad s vodou, cíl – extrakt => rmutování, extrakce škrobu ze sladu; filtrace –  produkty : sladina – enzymy štěpí škrob na maltózu, mláto; zahřívání
  • var s chmelem : uvolňují se hořčiny, alkaloidy (humulin) => mladina, ve varně – základ koncentrace
  • dále se přidají kvasnice, cylindrokonické tanky - bouřlivé kvašení a dokvašování
  • sklep – zrání – desítka 3 týdny, dvanáctka – 2 měsíce
  • pasterizace = filtrace
  • stáčení – sud, flaška
  • druhy: výčepní, ležák, speciál, černé (karamel), diapivo (hluboké kvašení), pito
  • alkohol – obsah – 4-5 %
  • složení: alkohol, CO2
  •  

    VÝROBA OCTA

  • substrát melasa z cukrovaru
  • acetolakter bukové
  • hobliny
  • => aerobní děj

     

  • ocet = 8% CHCOOH + karamel
  • vinný, jablečný
  • oxidace mošen CH3CH2OH-> CH3COOH
  •  

    VÝROBA KYSELINY SÍROVÉ

  • největší výroba na světě
  • melasa
  • mikroorganismus – plíseň – aspergillus niger
  •  

    A)    srážení vápenným mlékem Ca (OH)2 : vznikne citron vápenatý

    B)    oddělování

    C)    uvolnění kyseliny citrónové kyselinou  sírovou

    D)    krystaliazce

     

  • použití: nápoje, nanuky, žvýkačky, konzervy, džemy, jar, prací prášek, parfémy



  • Přidal: Martina 6. 5. 2009
    Zobrazit podrobnosti

    Podrobnosti

    Počet slov: 277
    Zhlédnuto: 2891 krát