< Předchozí výpisek Zpět na výpis látekNásledující výpisek >Karbonylové sloučeninyDeriváty kyselinChemie

Karboxylové kyseliny

KARBOXYLOVÉ KYSELINY(organické):

§  karboxylová skupina – COOH

§  názvosloví: 1. systematické – uhlovodík + koncovka –ová, kys. metanová
         2. tradiční- mravenčí,octová

§  rozdělení podle sytnosti:

      a) jednosytné - 1x karboxyl

      b) dvojsytné - 2x

  c)trojsytné,3x 

§  vlastnosti: zápach - často štiplavý, kapaliny - polární (menší molekula),nepolární(velká molekula, oleje - řepkový, olivový, slunečnicový), s velkou molekulou mohou být pevné látky – krystalické (k. citronová), amorfní, bez barvy, vysoký bod varu

§  reakce: 1. s kovem: CH3COOH (k.octová) + Na ->

             CH3COONa (octan sodný) +  ½ H2    

      2. neutralizace:  CH3COOH + NaOH-> CH3COONa + H20   

 2 CH3COOH + Ca (OH)2 -> (CH3COO)2Ca  (octan vápenatý)+2H2O

 

§  vznik: oxidací aldehydu – HCHO (formalín) -> HCOOH (kys. mravenčí)

 

§  dělení:<:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office">

 

1) podle sytnosti (jedno sytné,více sytné-dvoj,troj)

2) cyklické, necyklické

3) nasycené (jednoduché vazby), nenasycené (omega mastné kyseliny)

4) aromatické

 

§  PŘEHLED:

 

·     KYSELINA MRAVENČÍ : HCOOH,

 

výroby : a) oxidací formaldehydu : HCHO -> HCOOH          

       b) průmyslově : CO + NaOH -> HCOONa -> HCOOH+NaCl

 

vlastnosti : relativně silná (proti ostatním)

        disociace = rozklad na ionty HCOOH + H20 -> HCOO- + H30+

 

 použití: potravinářství (rumová esence), příroda (obrana)

 

·     KYSELINA OCTOVÁ: CH3COOH

 

vlastnosti: štiplavý zápach, slabá

        malá disociace = slabé pH, CH3COOH+H2O -> CH3COO- + H3O+

 

výroba: biotechnologická

 

použití: potravinářský průmysl, barvy (fixy)

 




Přidal: Martina 16. 10. 2008
Zobrazit podrobnosti

Podrobnosti

Počet slov: 645
Zhlédnuto: 5762 krát
< Předchozí výpisek Zpět na výpis látekNásledující výpisek >Karbonylové sloučeninyDeriváty kyselinChemie