KARBOXYLOVÉ KYSELINY(organické):
§ karboxylová skupina – COOH
§ názvosloví: 1. systematické – uhlovodík + koncovka –ová, kys. metanová
2. tradiční- mravenčí,octová
§ rozdělení podle sytnosti:
a) jednosytné - 1x karboxyl
b) dvojsytné - 2x
c)trojsytné,3x
§ vlastnosti: zápach - často štiplavý, kapaliny - polární (menší molekula),nepolární(velká molekula, oleje - řepkový, olivový, slunečnicový), s velkou molekulou mohou být pevné látky – krystalické (k. citronová), amorfní, bez barvy, vysoký bod varu
§ reakce: 1. s kovem: CH3COOH (k.octová) + Na ->
CH3COONa (octan sodný) + ½ H2
2. neutralizace: CH3COOH + NaOH-> CH3COONa + H20
2 CH3COOH + Ca (OH)2 -> (CH3COO)2Ca (octan vápenatý)+2H2O
§ vznik: oxidací aldehydu – HCHO (formalín) -> HCOOH (kys. mravenčí)
§ dělení:<:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office">
1) podle sytnosti (jedno sytné,více sytné-dvoj,troj)
2) cyklické, necyklické
3) nasycené (jednoduché vazby), nenasycené (omega mastné kyseliny)
4) aromatické
§ PŘEHLED:
· KYSELINA MRAVENČÍ : HCOOH,
výroby : a) oxidací formaldehydu : HCHO -> HCOOH
b) průmyslově : CO + NaOH -> HCOONa -> HCOOH+NaCl
vlastnosti : relativně silná (proti ostatním)
disociace = rozklad na ionty HCOOH + H20 -> HCOO- + H30+
použití: potravinářství (rumová esence), příroda (obrana)
· KYSELINA OCTOVÁ: CH3COOH
vlastnosti: štiplavý zápach, slabá
malá disociace = slabé pH, CH3COOH+H2O -> CH3COO- + H3O+
výroba: biotechnologická
použití: potravinářský průmysl, barvy (fixy)