< Předchozí výpisek Zpět na výpis látekNásledující výpisek >Nemoci oběhové soustavyDýchací soustavaBiologie

Trávicí soustava


části trávicí trubice
  • ústní dutina
  • hltan
  • jícen
  • žaludek
  • dvanáctník
  • tenké střevo
  • tlusté střevo
  • konečník
  • řitní otvor
žlázy
  • slinné
  • slinivka břišní
  • játra

ústní dutina

  • zepředu ohraničená rty
  • ze shora oddělena od nosní dutiny tvrdým a měkkým patrem (můžeme dýchat při jídle)
  • na stranách – ohraničená tvářemi (trubačský sval)
  • na „dně“ ústní dutiny – jazyk
  • zuby – rozdělují ústní dutinu na dvě části – předsíň ústní dutiny, vlastní ústní dutina
jazyk
  • komplex svalů
  • používáme ho při řeči, při polykání, smyslová funkce – chuťové pohárky
  • špička – slaná, strany, prostředek – sladká, kyselá, vzadu - hořká
chrup
  • tvořen zuby
  • funkce – přijímání, ukousnutí, rozmělnění, zpracování potravy, spolupráce při tvorbě řeči
  • šelmy neumí žvýkat, krávy jako býložravci velmi dobře, člověk – všežravec, střední schopnost
  • předchůdci savců mají všechny zuby stejné, savci mají různé druhy zubů – heteronomní (heterodotní) chrup
  • člověk – řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky
  • mléčný chrup
    • celkem - 20 zubů, popisuje se čtvrtina čelisti
    • pravá část - ř ř š s s
    • zubní vzorec - 2102 (dva řezáky, jeden špičák, dvě stoličky)
    • 2012 2102
    • 2012 2102
  • chrup dospělého člověka
    • celkem 32 zubů
    • ř ř š t t s s s
    • zubní vzorec - 2123 (dva řezáky, jeden špičák, dva třenové zuby, tři stoličky)
    • 3212 2123
    • 3212 2123
  • růst zubů – prořezávání, kolem 18 let, některé se neprořežou nikdy
  • zuby jsou umístěné v čelistech
  • pohyb ze strany na stranu – žvýkání
  • sklapnutí zubů – skus, sleduje se pozice zubů
  • přímo proti sobě – klešťovitý skus – není obvyklý
  • většinou – nůžkovitý skus
  • nemoci chrupu
    • paradentosa – krvácení dásní, obnažené zubní krčky, nejsou chráněné sklovinou, předchází tomu citlivost na chlad, teplo
    • zubní kaz – pravděpodobně se objevil s tepelnou úpravou jídla, příčiny – bílý cukr
slinné žlázy
  • součástí ústní dutiny
  • párové orgány
  • velké (podčelistní, podjazykové, příušní) a malé (rozptýlené v ústní dutině)
  • funkce – tvorba slin – tvořeny vodou a rozpuštěnými látkami, hlenové látky, enzymy – štěpí škrob na jednodušší cukry

·  hltan: trubice za ústní dutinou, kterou spojuje s jícnem

·  jícen: spojuje hltan a žaludek, vede podél páteře, prochází skrz bránici, vztupuje do žaludku, část trávící trubice, která nemá speciální funkci; vylučuje hlenovitou hmotu na stěhách, která usnadňuje klouzání sousta do žaludku

·  hltan i jícen – stěny tvořeny svalovinou – stahují se a posouvají sousto do žaludku – peristaltika (= peristaltická vlna = stahy) – v určitém místě se jícen zaškrtí a sousto se posune

·  žaludek: vakovitý orgán, V=1,5 – 2,5l, česlo = česlové ústí – ústí jince; vrátník – konec žaludku, navazuje na něj střevo, kurvatura minor a kurvatura major = zatáčka žaludku velká a malá; je tvořen svalovinou, žaludeční stěna obsahuje žlázy, které produkují různé produkty – ty tvoří žaludeční šťávu – ta se produkuje 1 – 2 litry za den podle toho, jak jíme, je hodně kyselá – pH 1 – 1,5, obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, obsahuje pepsinogen, neaktivní forma pepsinu – enzym, které štěpí bílkoviny, kyselé prostředí aktivuje pepsinogen na pepsin, dále hlen – mucin – hlen, který pokrývá stěny žaludku vrstvou, která může být až před mm silná, zabraňuje tomu, že aktivní pepsin nenatráví vlastní žaludek, při porušení vrstvy mucinu – vznikají vředy, dále syřidlo – látka, která u kojenců způsobuje srážení mléka, které je potom stravitelné, dále enzymi, které štěpí tuky – lipáza, dále soli; pohybem potravy – míchání s žaludečními šťávami, vzniká trávenina – dále se posouvá do střeva, pokud nejde do střeva, tak se žaludek vyprázní opačným směrem – dochází ke zvracení – obranný mechanismus – v žaludku chemoreceptory – ještě se to nedostává do krve – poslední kontrolní stanice, kde se pozná, že je něco špatně; zvracení – dá se i vyvolat mechanicky – strčení něco do krku – drážděním hltanu a dělohy, při chemickém podrážděním – nadměrná konzumace alkoholu, docházíli často ke zvracení – poškození hltanu, jícnu, pálení žáhy, kazení zubů

·  tenké střevo: trubice, která má průměr asi 3 – 4 cm, 3 – 5 metrů u živého, u mrtvého 7 – dojde k povolení svaloviny, probíhá v něm hlavní fáze štěpení potravy a vstřebáváí živin, vstřebávají se aminokyseliny (vznikají štěpením bílkovin), monosacharidy (vznikají štěpením polysacharidy), mastné kyseliny a glycerin (štěpením tuků), vstřebávají se do krve, do vrátnicového oběhu; nevstřebané zbytky pokračují dál; má tři části – dvanáctník, lačník, kyčelník; dvanáctník = dvanácterník – za žaludkem, ústí sem vývody slinivky břišní – produkuje slinu břišní, je zde i vývod z jater – žlučovod – přimíchává se sem i žluč; lačník a kyčelník – zde probíhá vstřebávání (lačník mrtvoly je prázdný – na lačno); skutečný povrch střeva je 6x větší než by odpovídalo průměru a délce, protože na vnější strany jsou výběžky – klky, větší plocha – větší vstřebávání živin; okružní a podélná svaloviny – vede k posouvání obsahu – peristaltika; na vnějším povrchu – vrstva – seróza – vazivo, které spojuje střevo s pobřišnicí (vazivo na vnitřní straně břišní dutiny), brání zauzlení střev, přidržuje je ve správné pozici

·  tlusté střevo: má tři části, slepé střevo – je na něm červovitý výběžek (přívěsek) = apendix – pozůstatek od bíložravců, které ho mají větší, samotné tluseté střevo – 1,5 metrů, průměr – 5 – 7 cm, tři základní části – vzestupný tračník – napravo dole v břišní dutině, příční tračník, sestupný tračník, končí esovitou kličkou, která přechází v konečník; funkce – vstřebává se tam přebytečná voda, dochází k hnilobným procesům – nestrávené zbytky podléhají hnilobnému rozkladu, uvolňuje se přitom plyny charakteristického zápachu, rozkládají se tam žlučová barviva – žluč, která přichází do tenkého střeva obsahuje i žlučová barviva, která jsou poduktem rozpadu červených krvinek, podle délky štěpení je také barva, čím déle, tím tmavší; na průjmech je nebezpečné odvodnění – nutné vodu doplnit

·  konečník: končí řitním otvorem, jsou tam reflexní svěrače, defekace – svaly řitního otvoru a břišní lis napomůžou k vyloučení fekálií (vyloučení fekálií = defekace)

 

žlázy trávící soustavy

·  slinivka břišní = pankreas: má dvě funkce, endokryní – do krve, exokryní – vylučuje do tělných odrgánů nebo mimo tělo, slinivka břišní je obojí, vylučuje slinu břišní do dvanáctníku – exokryní, pankreatická šťáva – endokrynní; pankreatické štávy denně vyloučíme kolem 2 litrů, obsahuje enzymy, které štěpí přijaté látky v potravě, obsahuje i proenzymy (aby nestrávila sama sebe – je to neaktivní forma enzymů), lipáza – enzym, který štěpí tuky, trypsinogen, chymotrypsinogen – to jsou proenzymy, aktivují se ve střevě pomocí střevní enterokináza a vzniká trypsin a chymitrypsin – ty dál ve střevě štěpí bílkoviny

·  játra: (life depends on a liver – život záleží na játrech nebo život záleží na tom, kdo ho žije), váží 1,5 kg, napravo pod bránicí, silně prokrvený, velmi křehký, snadno se rozpadají, zranění vzniká např. protržením žeber; jaterní branka – místo, kudy do jater přichází vlastní jaterní tepna – přivádí okysličenou krev z aorty, dále vrátnice, vystupuje z ní vývod žlučníku

·  žlučník: žluč - tekutina, které se vyloučí 0,8 – 1 za den, žlutohnědá, dozelena, může se shromažďovat ve žlučníku, pokud není žlučník, tak to nevadí, žluč se vylučuje přímo; žluč podporuje peristaltiku střev, aktivuje některé neaktivní látky např. lipázu, neutralizuje tráveninu, tzv. emulguje tuky – tuk se rozpadne na drobné kapičky – povrch je najednou větší, takže lipáza lépe tuk štěpí

·  další funkce jater: v játrech se přijateé živiny zpracovávají a syntetizuje se glykogen – zdroj energie, také se tam skladuje; syntetizují se zde tuky, které rozštěpila lipáza; vytváří se zde močovina – je v krvi – pročišťuje se v ledvinách, močovina – výsledek metabolismu bílkovin; zásobárna některých vitamínů – A, D, B12; probíhají zde chemické reakce – uvolňuje se teplo – až na 40°C – nejteplejší místo v těle, ohřátá krev jde do zbytku těla, 37°C průměr tělního jádra; zpracovávají se zde i další látky – např. toxické – dochází tam k jejich zpracovávání – proto tím játra trpí nejvíc

 

nemoci trávící soustavy

·  průjem, zácpa, rakoviny, žaludeční vředy, poškození zubů, cirhóza jater

 

 




Přidal: Aleinad 20. 1. 2009
Zobrazit podrobnosti

Podrobnosti

Počet slov: 1172
Zhlédnuto: 6764 krát
< Předchozí výpisek Zpět na výpis látekNásledující výpisek >Nemoci oběhové soustavyDýchací soustavaBiologie