Monosacharidy
· dělí se podle počtu uhlíku: triózy, pentózy, hexózy
· podle počtu skupin: aldózy (aldehydová skupina + hydroxyly), ketózy (keto slupina + hydroxyly)
· vlastnosti: sladké, vytváří krystaly – tají na karamel (potravinové barvivo), rozpustné v polárních rozpuštědlech, jsou refukční činidla (fehlingovo, toluensovo)
· optická izomerie = stáčí rovinu polarizovaného světla, stanovení koncentrace, rozhodující jsou chirální atomy – s nejvyšším číslem, označujíi se * , izomery = antipody, chirál atom. řady- v přírodě D-sacharidy, v aminokyselinách L-sacharidy
· cyklické vzorce= vytváří cykly- heterocyklické sloučeniny, pravidlo pro tvorbu cyklů – OH vpravo – posouvají se dolů pod rovinu cyklů. OH vlevo – posouvají se nad rovinu cyklů
· přehled:
§ glukosa: hroznový cukr, v ovoci, medu, základ energetického metabolismu, vzniká fotosyntézou, koncentrace v krvi 3,5 – 6,0 milimol . dm -3
§ fruktosa : ovocný cukr, nejsladčí, ovoce, med
§ sorbosa: sůl sorbit- nápoje Light,Dia, potravinářské sladidlo-nevadí
§ ribosa: deoxiribosa- pentózy, v DNA