Monosacharidy, disacharidy

Monosacharidy

·      dělí se podle počtu uhlíku: triózy, pentózy, hexózy

·      podle počtu skupin: aldózy (aldehydová skupina + hydroxyly),                                                     ketózy (keto slupina + hydroxyly)

 

·      vlastnosti: sladké, vytváří krystaly – tají na karamel (potravinové barvivo), rozpustné v polárních rozpuštědlech, jsou refukční činidla (fehlingovo, toluensovo)

·      optická izomerie = stáčí rovinu polarizovaného světla, stanovení koncentrace, rozhodující jsou chirální atomy – s nejvyšším číslem, označujíi se * , izomery = antipody, chirál atom. řady- v přírodě D-sacharidy, v aminokyselinách L-sacharidy

 

·      cyklické vzorce= vytváří cykly- heterocyklické sloučeniny, pravidlo pro tvorbu cyklů – OH vpravo – posouvají se dolů pod rovinu cyklů. OH vlevo – posouvají se nad rovinu cyklů

 

·      přehled:

§  glukosa: hroznový cukr, v ovoci, medu, základ energetického metabolismu, vzniká fotosyntézou, koncentrace v krvi 3,5 – 6,0 milimol . dm -3

§  fruktosa : ovocný cukr, nejsladčí, ovoce, med

§  sorbosa: sůl sorbit- nápoje Light,Dia, potravinářské sladidlo-nevadí

§  ribosa: deoxiribosa- pentózy, v DNA

Disacharidy



vlastnosti
  • mají dva monosacharidy
  • obecný vzorec - C12H22O11
  • téměř stejné jako monosacharidy
sacharosa – třtinový, řepný cukr
  • molekula glukosy a molekula fruktosy
  • neredukuje
  • zdroj energie, kuchyňský cukr
maltosa – sladový cukr
  • ze dvou glukos
  • málo sladký
laktosa – mléčný cukr
  • glukosa plus galaktosa



Přidal: Martina 14. 1. 2009
Zobrazit podrobnosti

Podrobnosti

Počet slov: 264
Zhlédnuto: 6230 krát