Deriváty kyselin
I. funkční deriváty
( změna v karboxylu - COOH)
- 1) soli
a) mravenčan sodný - HCOONa
- rumová esence
b) octan hlinitý - (CH3COO) 3Al
- farmacie
c) octan chromitý - (CH3COO) 3Cr
- barvy
d) šťavelan vápenatý - (COO) 2Ca
- škodlivý pro tělo
e) stearan sodný - CH3 (CH2) 16
- farmacie
f) benzalan sodný -
- cyklický, konzervant (např. v hořčici)
- 2) estery
- vznikají esterifikací (kyselina + alkohol = ester + voda)
HCOOH + CH3CH2OH -> HCOOCH2CH3 + H2O
CH3COOH + CH3OH -> CH3COOCH3 + H2O
- význam esterů: potravinářský průmysl (nápoje, cukrárny), levnější voňavky
- hydrolýza esterů
HCOOCH2CH3 + NaOH -> HCOONa + CH3CH2OH
- 3) amidy kyselin
-amino skupina (NH2) je v karboxylu
a) diamid kys. uhličité = močovina
- z metabolismu proteinů, je jedovatá a nebezpečná pro tělo
- výroba plastů - močovinoformaldehydové pryskyřice (aminoplasty), neškodné pro zdraví
II. substituční deriváty
(náhrada vodíku v uhlovodíkovém řetězci)
- 1) hydroxykyseliny
a) kyselina mléčná
- odvozená od kys. propanové
- v lidském těle ( ústní dutina, svaly, srdce, stres)
- vzniká mléčným kvašením (bifidobakterium)
- výskyt: mléčné výrobky, zelí, siláž, pivo
b) kyselina citrónová
- krystalická látka
- výskyt: citrusy, v našem energetickém metabolismu
- výroba: biotechnologie
- význam: do nápojů, zmrzliny, cukroví
c) kyselina vinná
-výskyt ovoce
d) kyselina salicylová
- odvozená od kys. benzenové
- výskyt v přírodě (vrba)
- od ní je odvozena kys. acetylsalicylová - aspirin (analgetikum, antipyretikum, antirevmatikum)
- 2) aminokyseliny
-NH2 skupina na postraním řetězci na alfa uhlíku
a) glycin
b) alanin
c) cystein
d) serin
-
vlastnosti:
- pH - slabé zásady, neutrální až slabé kyseliny
- disociace: v kyselém prostředí se chovají jako zásady, v zásaditém zase naopak jako kyseliny a v neutrálním prostředí dochází k vnitřní disociaci
- peptinová vazba = vazba mezi karboxylem a amino skupinou
- mají hodně dlouhé proteiny
- význam v nervové soustavě
- glutamát, aspartan, aditiva
-
gaba = gama-aminomáselná ( při únavě)