· Příjem a zpracování potravy, vstřebávání (mechanické- pomocí žvýkání- využívají se k tomu zuby + chemické- pomocí enzymů)
· Složení potravy: tuky, bílkoviny, sacharidy, minerální látky, vitaminy, voda
· žaludek- HCl, enzym, pepsinogen
· Obraný reflex- zvracení
· Části TS = dutina ústní (zuby, dásně, tváře, jazyk, slinné žlázy), hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, konečník končící řitním otvorem
· Trávení je rozštěpení makromolekulárních látek na malé molekuly působením enzymů, aby v tenkém střevě prošly
· Vstřebávání (=resorpce) -> přestup malých molekul v tenkém střevě do krve a do mízy
· Činnost TS->(pohyb potravy, redukce enzymů)- řídí mozek (nervová soustava) a hormony
Dutina ústní
1. je ohraničená: patro, rty, tváře
2. funkce: příjem potravy, promíchání se slinami, mechanické + chemické zpracování
3. Zuby: mléčné, trvalé -> ústní dutina se dělí na 4 kvadranty. (I. = II. = III. = IV. -> 2 řezáky, špičák=trháky,2 třenové zuby, 2-3 stoličky -> ta třetí -> zub moudrosti)
4. Peristaltická vlna- pohyb potravy do jícnu a dále
5. Max. 32 dospělých zubů, mléčný chrup jen 20 (2 řezáky, 1 špičák, 2 stoličky)
6. Složení zubu -> Korunka, krček, kořeny. Povrch zubu je tvořen zubní sklovinou, pod tím je zubovina, a výplň zubu tvoří zubní dřeň. Zub je vyživován i inervován-> prochází jim nervy i cévy.
7. Onemocnění: kaz, zánět zubu, zubní kámen (vápník, který se usazuje na zubní sklovině)-> dá se to odstranit, parodontóza (krvácení dásní ->vyklání zubů -> vypadávání zubů -> náhradní zuby)
8. 3 páry slinných žláz -> příušní, podčelistní, podjazyková
9. Složení slin -> 99 % voda, 1 % sůl, bílkoviny (mucin= ochrana trávicího traktu zevnitř), ve slinách enzym- ptyalin. V průměru za den 1.5 l slin.
10. Význam ptyalinu-> patří mezi enzymy-> amylázy. Význam-> štěpí škrob na jednodušší disacharid (maltóza)
11. Jazyk= svalový orgán, funkce – polykání, žvýkání, sání, řeč, chuť, hmatová a teplotní citlivost
12. Tvrdé patro -> kostěný podklad + sliznice (u zubů přechází v dáseň)
13. Měkké patro-> uzavírá nosohltan při polykání a dutinu ústní při dýchání, dvě řasy, uprostřed čípek, patrové mandle
Pohyb potravy, hltan, jícen
- polykání- částečně pod kontrolou vůle, řetěz reflexů, zahájen podrážděním kořene jazyka, nevybavuje se v bezvědomí
- Hrtanová příklopka- brání vstupu potravy do hrtanu -> zastaví se dýchání -> potrava z hltanu do jícnu
- Peristaltické pohyby- tlaková vlna postupující trávicí trubicí, která posouvá její obsah
- Hltan- nosohltan (spojnice hltanu s nosní dutinou) +střední část (kříží se dýchací a polykací cesty) + dolní část (vchod do hrtanu-hrtanová příklopka)
- Jícen- svalová trubice, dlouhá +/- 25 cm, průměr 1,5 cm)
ŽALUDEK
1. Žaludek slouží jako zásobník právě přijaté potravy a místo, kde se potrava upravuje v tráveninu (potrava částečně natrávená) před vstupem do tenkého střeva.
2. Svalnatý vak o objemu 2-3 litry
3. Funkce- trávení + vstřebávání (Ne živiny, ale např. léky)
4. Uvnitř žaludku-žaludeční šťáva
5. Složení žaludečních šťáv-pepsinogen, HCl
6. Význam pepsinogenu- Přeměňuje se na pepsin -> pepsin štěpí bílkoviny
7. Význam HCl- mění pepsinogen, ničí bakterie + usnadňuje trávení masa
8. Trávenina se z žaludku posouvá do dvanáctníku (měří 12 palců) = 1. část tenkého střeva
9. Části žaludku- česlo, klenba, tělo vrátník
10. Zvracení= obraný reflex, přechází mu nevolnost = nausea
11. Význam zvracení -. odstraní z těla nežádoucí látky
12. Žaludek- chráněn hlenem. Při žaludečních vředech- narušena vrstva hlenu. Možné úmrtí.
Tenké střevo
1. Měří 3-5 m, šířka3-3.5 cm
2. Funkce- dochází zde k trávení + hlavní funkce vstřebávání
3. Části tenkého střeva- dvanáctník, lačník, kyčelník
4. Sliznice tenkého střeva má velkou plochu (40-300 m2) díky tomu, že obsahuje klky, mikroklky
5. Probíhají zde pohyby peristaltické (posun) a segmentační (promíchávání obsahu)
6. Do dvanáctníku ústí žlázy, slinivka břišní a játra
Slinivka břišní (pankreas)
- Žláza pod žaludkem, která je nezbytná pro život
- Obsahuje část endokrinní (Langerhansovy ostrůvky, 2-3 % hmotnosti), kde vznikají hormony inzulín a glukagon).
- V exokrinní části (vnnější sekrece) vznikají šťávy, které jsou vylučovány do dvanáctníku
Játra
- jaterní buňky produkují žluč(250-1000 ml/den), která je žlučovodem odváděna do dvanáctníku.
- U člověka se žluč shromažďuje ve žlučníku.
- Žluč obsahuje žlučová barviva (bilirubin – vzniká rozpadem hemoglobinu, způsobuje zbarvení žlutohnědé moči)+ urobilinogen – způsobuje zbarvení stolice) a soli žlučových kyselin)
- Žloutenka- ucpání žlučovodů -> žlučová barviva se hromadí v krvi -> žluté zabarvení kůže
Trávení a vstřebávání v tenkém střevě
- Tráví se zde sacharidy, bílkoviny a tuky.
- Trávení umožňují enzymy
- Šťávy slinivky břišní obsahují:
o trypsinogen (aktivován na tripsyn)- trávení bílkovin
o amylázy- štěpení sacharidů
o lipázy- štěpení tuků
- Střevní šťáva obsahuje:
o erepsin- dokončuje štěpení bílkovin
o lipázy- dokončuje štěpení tuků
o sacharázu, laktázu, maltázu,… - dokončují štěpení sacharidů
- Vstřebávání= přechod látek střevní sliznice do krve a lymfy, krev s živinami jde vrátnicovou žilou do jater
Sacharidy
- polysacharid škrob je štěpen slinnou amylázou -> amylázou slinivky brišní na disacharid maltózu -> ta se v tenkém střevě štěpí na dvě molekuly glukózy ->vstřebá se do krve
- disacharid sacharóza se štěpí na fruktózu a glukózu
- disacharid laktóza se štěpí na galaktózu a glukózu
- polysacharid celulózu rozkládají bakterie v tlustém sstřevě, kterých je málo -> nedokonalé trávení
Bílkoviny
- v žaludku je natráví pepsin a ve slinivce břišní enzymy na peptidy
- peptidy rozloží enzymy slinivky břišní a tenkého střeva na aminokyseliny -> vstřebají se do krve
Lipidy
- lipázy slinivky břišní tráví triacylglyceroly (=tuky) na glycerol a mastné kyseliny
- tuky jsou ve vodě ve formě tukových kapének -> trávení je pomalé
Tlusté střevo
1. Trubice dlouhá 11m a široká 5-7 cm
2. Jeho funkce- dokončení trávení, vstřebávání, zahuštění nestrávených zbytků
3. Části tlustého střeva- slepé střevo (výběžek-apendix), tračník(vzestupný, příčný, sestupný)
4. Defekační reflex- vyprázdnění tlustého střeva (fungují svaly konečníku, břišní lis + povolení svěračů)
- Obsah stolice- nestrávené a nestravitelné zbytky, voda, žluč, barviva, hlen, bakterie, trávicí šťávy, …
- Řitní otvor- zakončení TS, dva kruhové svěrače- vnitřní(hladké svalstvo) + vnější (příčně pruhované svaly)
- Je zde hustá žilní pleteň (rozšíření -> hemeroidy)
Průchod potravy trávicí trubicí:
- Závisí na množství a složení potravy
- žaludek +/- 1-4 hod, tenké střevo +/- 2-5 hodin, tlusté střevo 8-12, do konečníku za 18-20
Onemocnění žaludku a střev:
- Peptidické vředy-žaludeční vřed-> vznikají ve dvanáctníku nebo v žaludku. Dojde k narušení sliznice uvnitř a dochází k narušení ochranné vrstvy. HCl nebo žaludeční šťávy se dostanou do střev. Špatná strava
- Zácpa-Ucpání střeva
- Průjem- Potrava prochází rychle střevem. Příčina- bakterie, infekce.
- Salmonelóza-Bakteriální onemocnění, potrava je málo tepelně upravená
- Parazité- roupi, škrkavky, tasemnice, motolice, svalovec
- Bakteriální infekce- tyfus, cholera
Játra = hepar
- Největší žláza TS (1,5 kg), vpravo pod bránicí, nezbytná pro život (centrum metabolických pochodů).
- Stavba- 2 větší a 2 menší laloky + jaterní branka (vazivová přepážka)
- V oblasti jaterní branky do jater vstupuje vrátnicová žíla (80% krve, z TS) a jaterní tepna (20% krve, z břišní aorty)
- Z jater vystupuje jaterní žíla (ústí do dolní duté žíly) a žlučovod
- Jaterní lalůček = základní stavební a funkční jednostka jater, 1 – 2 mm, je z jaterních buněk
Funkce jater:
1. Pochody látkové přeměny
- z monosacharidů zde vzniká glykogen (ukládání zásob)
- uvolňuje se glukóza
- deaminace aminokyselin, tvorba močoviny a žlučových solí
- metabolismus mastných kyselin
- ukládání tuků a vitamínů (A, D, E, K)
2. Pochody související s funkcí krve
- rozpad hemoglobinu na bilirubin
- tvorba krevních bílkovin- albuminy, globuliny, protrombin, fibrinogen
- deaktivace hormonů
3. Detoxikace
- přeměna a odstranění látek, které organismus nepotřebuje (např. léky)
4. Termoregulace
- teplo uvolněné při metabolismu (játra- nejteplejší orgán)
Onemocnění jater
- Hepatitida-zánět jater = nepřesně žloutenka-> projevuje se zežloutnutím -> příčiny: viry A nebo B (C), alkohol, alergie na farmaka
typy a prevence: A- dodržení hygienických zásad, B- šíří se krevní cestou
- Jaterní cirhóza-dochází k zániku jaterních buněk, tvrdnutí jater
- Žloutenka-zvýšená hladinu žlučového barviva bilirubinu v krvi.
- Rakovina žaludku, tlustého střeva